Belasting

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiƫle wegwijzer op internet.

Meest gelezen:

Links

Het verschil tussen bruto en netto loon

Het is redelijk algemeen bekend dat het bruto loon het basis loon is. Vaak wordt het verschil tussen bruto loon en netto loon uitgelegd als dat na aftrek van de belasting van het bruto loon, het netto loon is wat je over houdt. Dit is echter iets te simpel gesteld. We leggen je hier uit wat precies het verschil is tussen bruto loon en netto loon.


Waaruit bestaat het verschil tussen bruto en netto

Als je een loon indicatie in een vacature ziet staan, of in je contract bij je werkgever kijkt, dan zie je hier altijd het bruto loon staan. Het bruto loon is het basis loon zoals dat ook in de wet of in de CAO is afgesproken. Het netto loon is het bedrag dat je maandelijks op je bankrekening krijgt gestort. Waar zit nu precies het verschil tussen bruto loon en netto loon? Allereerst wordt er natuurlijk belasting afgetrokken van je bruto loon. Soms heb je recht op een belastingteruggaaf; deze krijg je echter jaarlijks uitgekeerd en tel je dus niet op bij je maandelijkse netto loon. De belasting is echter niet het enige dat zorgt voor het verschil tussen bruto loon en netto loon. Andere zaken die daar invloed op hebben, zijn onder andere:
- de loonheffingskorting;
- premies werknemersverzekeringen (zoals bijvoorbeeld WW);
- vergoedingen;
- pensioenfonds;
- spaarregeling;
- vakantiegeld;
- auto van de zaak.
Het bovenstaande rijtje is lang niet bij iedere werkgever hetzelfde. Zorg dat je weet waar je recht op hebt en welke zaken eventueel optioneel zijn, zodat je zelf kunt kiezen of het van je bruto loon afgehouden wordt of niet.


Het loonstrookje

Over het algemeen wordt op je loonstrookje uitgebreid getoond welke bedragen een rol spelen bij de hoogte van het bedrag aan loon dat je uitgekeerd krijgt. Mochten er toch nog zaken onduidelijk zijn, dan kun je ook zelf een berekening maken met een online rekenhulp voor netto loon en/of informeren bij de loon administratie op je werk.