Dossier Verzekeren

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen:

Links


Recht op zorgtoeslag

Alle mensen in Nederland zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Beneden een bepaalde inkomensgrens heeft men vaak recht op zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag zorgt ervoor dat de zorgverzekering wat goedkoper wordt, niet veel maar elke extra is mooi meegenomen. Zeker met de jaarlijkse stijgingen van de zorgverzekering. In dit artikel vindt u alle informatie over de zorgtoeslag.

In 2006 heeft de regering besloten dat iedereen boven de achttien jaar en met een huishouden in Nederland of een baan in Nederland recht heeft op zorgtoeslag. Je moet wel aan een aantal verschillende voorwaarden voldoen, voordat je een zorgtoeslag krijgt. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn, anders kom je niet in aanmerking voor een zorgtoeslag. Ten tweede moet je in Nederland werken of een huishouden hebben, hierbij moet je denken aan een uitkering of pensioen. Ten derde mag je niet boven een bepaalde inkomsten zitten en ten derde moet je verplicht een basisverzekering te hebben. Als je aan deze voorwaarden voldoet kun je zorgtoeslag aanvragen, deze zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen, hoe meer je verdient, hoe minder zorgtoeslag je zal ontvangen.


Zorgtoeslag aanvragen

Het kan zijn dat je inkomen niet zo hoog is en je wel een zorgverzekering hebt, dan kan je zeker zorgtoeslag aanvragen. Dit kun je doen op een aantal sites, waar je ook meteen kunt berekenen wat de hoogte van je zorgtoeslag zal zijn. Het is erg makkelijk om te doen, je vult je gegevens in, geeft je inkomen goed door en je ontvangt vanzelf een bericht van de belastingdienst of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag en zo ja dan zal je ook te horen krijgen wat de hoogte van je zorgtoeslag is.


Hoogte van de zorgtoeslag

De hoogte van de zorgtoeslag zal per persoon verschillen. Heb je een inkomen lager dan € 26.071, - . Dan heb je bijna de volle hoeveelheid te pakken en zal ongeveer € 60, - zijn. Dit geld overigens alleen als je alleenstaand bent. Voor samenwonende is dit inkomen vastgesteld op € 41.880, - . Als je meer verdient dan dit dan is je zorgtoeslag ook lager. Helaas komen sommige mensen niet in aanmerking voor een zorgtoeslag. Je komt niet in aanmerking voor zorgtoeslag als je gemoedsbezwaard bent, minderjarig bent, als je militair in dienst bent, als je gedetineerd bent, als je verblijft in het buitenland en als je werkt in het buitenland maar wel in Nederland woont.


Uitbetaling van de zorgtoeslag

Hoe de zorgtoeslag wordt uitbetaald, is van een aantal factoren afhankelijk, namelijk de hoogte van de zorgtoeslag, de datum waarop de aanvraag werd gedaan en of u in de voorgaande maanden te veel of te weinig toeslag heeft ontvangen, hier is dan spraken van verrekening. De manier waarop de betaling plaats vindt hangt ook van een aantal factoren af, namelijk als de zorgtoeslag per jaar minder dan € 24 is, dan wordt deze niet uitbetaald. Ook als de zorgtoeslag tussen € 24 en € 60 ligt, dan krijgt u het bedrag in 1 keer uitbetaald. En als de zorgtoeslag per jaar meer bedraagt dan € 60 dan ontvangt u het bedrag in maandelijkse termijnen.