Advertentie

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Links

ads

Wat is Alimentatieplicht

Steeds meer mensen maken het besluit om te gaan scheiden nadat ze jaren lang getrouwd zijn geweest. Één van de twee partners moet dan alimentatie gaan betalen aan zijn of haar partner. Vaak wordt er pas alimentatie betaald nadat het huwelijk is beëindigt. Het kan ook voorkomen dat mensen elkaar alimentatie betalen nadat ze een lange periode bij elkaar gewoond hebben. Alimentatie dient eigenlijk als extra bijdrage in de kosten van het levensonderhoud. Wanneer de partners officieel uit elkaar gaan, zal de ene partner financieel wat moeten bijdrage aan de andere partner. Naast de partner hebben ook de kinderen van deze twee personen recht op alimentatie. De hoogte van de alimentatie hangt af van een aantal zaken.


Het betalen van alimentatie

Er moet door de partner met het meeste vermogen alimentatie worden betaald. Het is namelijk een bijdrage aan de financiële situatie van de partner. Er bestaat alimentatie voor de partners maar natuurlijk ook voor de kinderen van deze partners. Het is voor de persoon die de alimentatie moet betalen erg vervelend, maar als u over nadenkt dan is het eigenlijk vrij terecht. U kunt alimentatie voor een kind zelf regelen, u moet dit samen met uw ex-partner overleggen, hoeveel er per kind betaald moet worden. Maar indien de twee partners hier niet uit kunnen komen, dan oordeelt de rechter hierover. Een scheiding kan veel invloed hebben op een kind, dit is vooral omdat het kind vaak denkt dat hij/zij medeschuldig is aan de reden waarom de partners scheiden. Omdat een scheiding erg negatief kan reageren op een kind, is het als ouder erg belangrijk om de contacten na de scheiding goed te regelen! Als het kind goed met zijn/haar vader en moeder op kan schieten, zorg er dan voor dat het kind met beide ouders voldoende in contact blijft.

De regeling voor alimentatie

Als er alimentatie betaald moet gaan worden, moeten er eerst een paar dingen worden geregeld. Dit kan op een aantal manieren. Zo kunnen de partners samen gaan overleggen over hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Zo niet, dan zal de rechter hierover gaan beslissen. Er kunnen een aantal dingen plaatsvinden die problemen op kunnen leveren tijdens de alimentatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat de partner die de alimentatie betaald zijn of haar baan verliest, waardoor deze geen alimentatie meer kan betalen. Als dit ten sprake is dan kunnen hier ook weer regels over worden gemaakt die hopelijk de problemen op kunnen lossen.


Alimentatie voor het kind

Er bestaat ook alimentatie voor het kind, de hoeveelheid die er betaald moet worden, wordt bepaald door het NIBUD. De ouder die voor het kind zorgt, ontvangt deze alimentatie. De hoogte hiervan ligt ook weer aan een aantal factoren. Als allebei de partners nog voor het kind zorgen dan zal de kinderalimentatie lager worden. Als de kinderen de volwassen leeftijd hebben bereikt van achttien jaar dan zal die alimentatie niet meer naar de verzorgende ouder gaan, maar direct naar het kind. Het kan zijn dan de hoeveelheid zal dalen, de reden hiervan is dat het kind waarschijnlijk dan ook studiefinancieringen gaat ontvangen.


ads