Belasting

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen:

Links

 

 

Wat te doen aan een pensioengat ?

Als je te weinig pensioen opbouwt of bang bent dat je te weinig pensioen opbouwt, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Het makkelijkst is het om zelf extra geld bij te sparen voor je oude dag. Je kunt natuurlijk zelf maandelijks wat opzij zetten of beleggen zodat je daar later van profiteert. Voor meer informatie over sparen en beleggen kun je ook deze site terecht. Maar ook binnen veel pensioen regelingen is het mogelijk om extra bij te sparen voor je pensioen. De mogelijkheden hiertoe verschillen per regeling dus je kunt het beste even informeren wat jouw mogelijkheden zijn voor extra pensioen en welke voorwaarden er gelden.

Welke pensioenproducten zijn er

Vanwege de groeiende interesse van mensen in hun eigen pensioen zijn er steeds meer financiële producten op de markt gekomen die je helpen een mooie oudedagsvoorziening bij elkaar te sparen. De bekendste voorbeelden zijn de koopsompolis en het banksparen. Een koopsompolis is een lijfrenteverzekering. Je stort hierbij één of meerdere keren een bedrag bij je verzekeraar en over dit bedrag ontvang je uiteindelijk rente. Het gunstige van deze koopsompolissen is dat de premie vaak geheel of gedeeltelijk aftrekbaar is van de belasting. Een aantal van deze koopsompolissen is de laatste jaren negatief in het nieuws gekomen. Bij sommige werd een absurd hoge provisie gerekend waar mensen niet van op de hoogte waren. Deze zogenaamde ‘woekerpolissen’ zijn echter niet de regel. Als je zorgt dat je alle voorwaarden en regels rondom je koopsompolis kent, kan het een uitstekende manier zijn om je pensioen aan te vullen. Een andere manier om wat extra te sparen voor je pensioen, is banksparen. Banksparen is relatief nieuw en pas mogelijk sinds 2008. Banksparen is een vorm van sparen waarbij je je geld echt vastlegt. Alleen voor specifieke doeleinden kun je het spaargeld ervan opnemen. Het wordt dan doorgaans gebruikt als aanvulling op het pensioen, of bijvoorbeeld om een hypotheek af te lossen of een uitvaart te bekostigen.

Of langer doorwerken

Veruit de beste mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je méér te besteden hebt als je met pensioen gaat, is natuurlijk om langer door te werken. Veel mensen die vroeg in hun leven zijn begonnen met werken of die zwaar lichamelijk werk verrichten, staat dit idee erg tegen maar gelukkig wordt er vanuit het bedrijfsleven en de overheid steeds meer rekening mee gehouden dat mensen langer aan het werk moeten kunnen blijven. Veel werkgevers staan open voor het meedenken over aangepast werk. Ook vanuit de overheid wordt dit enorm gestimuleerd. Bovendien staat maar liefst tweederde van de bevolking er juist positief tegenover om langer door te werken. Langer doorwerken heeft van twee kanten een gunstige uitwerking op de hoogte van je pensioen: Door langer aan het werk te blijven, dus na je 65ste, vergroot je niet alleen de periode dat je pensioen opbouwt, je verkort ook de periode dat je van dat pensioen zult moeten leven. Eén of twee jaar langer doorwerken kan al een enorm verschil maken.