Pensioen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. Alles over pensioen leest u in het dossier pensioen.

Meest gelezen:

Links


Pensioen, appeltje voor de dorst of een schip met zure appeltjes?

U bouwt op verschillende manieren pensioen op. Er zijn vijf soorten inkomstenbronnen te onderscheiden: AOW, het bedrijfs- of beroepspensioen, lijfrentes bij banken of verzekeraars, inkomsten uit vermogen (spaargeld/beleggingen) en inkomsten uit werk na uw pensioenering.
Het pensioen was altijd een soort zekerheid waar men vaak pas bij stil stond wanneer de pensioengerechtigde leeftijd van 65 wat dichterbij begon te komen. Sinds de pensioen crisis zijn echter steeds meer mensen zich ervan bewust dat het erg belangrijk is om je te verdiepen in je oudedagsvoorziening, ook al duurt het nog tientallen jaren voordat je met pensioen zult gaan. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je nagaat of je op je oude dag wel genoeg pensioen zult ontvangen om prettig van te kunnen leven. Je moet jezelf een aantal vragen stellen over je pensioen. Weet je hoeveel pensioen je eigenlijk opbouwt en hoeveel pensioen je tot dusver al hebt opgebouwd? En hebben een nieuwe baan of veranderingen in je privé-leven eigenlijk veel invloed op je pensioen? En wat moet je doen als je bang bent later te weinig pensioen te krijgen?Mijn pensioen: Heb ik straks genoeg?

Je pensioen is iets wat je zelf in de gaten zult moeten houden. Het wordt aangeraden dat je van tijd tot tijd bijhoudt hoe je ervoor staat. Maak er een gewoonte van om ieder jaar alles met betrekking tot je pensioen even nauwkeurig onder de loep te nemen. Als je deelneemt aan een pensioen regeling, ontvang je daar automatisch ieder jaar één of meerdere overzichten van. Deze worden UPO (Uniform Pensioen Overzicht) genoemd. Hierin vind je belangrijke informatie over je pensioen regeling. Ook kun je op ieder moment op het internet gemakkelijk je eigen pensioen overzicht inzien en bijhouden. Begin er trouwens op tijd mee je pensioen in de gaten te houden! Rond je veertigste, of eerder, heb je nog voldoende tijd om de zaken bij te sturen wanneer dat nodig blijkt. Kijk niet alleen naar je inkomsten: het is tenslotte de verhouding tussen inkomsten en uitgaven die van belang is om te bepalen of je genoeg pensioen opbouwt. Stijgende of dalende woonlasten en eventuele verzorgingskosten zijn zeker ook zaken om rekening mee te houden. Hoeveel pensioen is genoeg pensioen? Doorgaans wordt ervan uitgegaan, dat je pensioen ongeveer 70 procent van je laatst genoten loon moet bedragen. Toch blijft het natuurlijk persoonlijk hoe hoog je pensioen zou moeten zijn en dit percentage zal dus lang niet voor iedereen hetzelfde zijn. Ligt jouw pensioen veel lager dan wat je denkt later nodig te hebben, dan zul je dus in actie moeten komen.
>> Wat te doen aan een pensioengat ?


Welke zaken hebben invloed op mijn pensioen?

Een aantal zaken die zich in je leven voor kunnen doen, zijn van invloed op de hoogte van je pensioen. Wanneer je van werkgever verandert bijvoorbeeld, of ondernemer wordt. Ook als je gaat trouwen of samenwonen, kan dat invloed hebben op je pensioen. Wanneer je vervolgens gaat scheiden, heeft ook dat weer invloed op je pensioen. Ook zal je pensioen veranderen als je eerder stopt met werken of juist besluit langer door te werken. Behalve de zaken uit je eigen, persoonlijke leven zijn ook externe factoren van belang voor de hoogte van je pensioen. De aandelenmarkt is een bepalende factor wat betreft de hoogte van de pensioenen. Dat is tijdens de pensioen crisis voor veel mensen pijnlijk duidelijk geworden. Zorg dat je bij belangrijke besluiten ook even nadenkt over je pensioen. Is het bijvoorbeeld wel slim om zelfstandig ondernemer te worden? En als je dat doet, waar moet je dan rekening mee houden met betrekking tot je pensioen? En kún je wel eerder stoppen met werken of doe je er juist goed aan om toch nog even wat jaartjes door te bijten?