Lenen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. Alles over verantwoord lenen leest u in ons dossier lenen.

Meest gelezen

Links

Aflossen en Rente bij een lening

De rente die je over het bedrag dat je wilt lenen zult moeten betalen, verschilt niet alleen per soort lening. Er zit ook behoorlijk wat verschil tussen de verschillende aanbieders waar je bij kunt lenen.

Zo zul je als je een flits lening afsluit, altijd óf een fikse rente moeten betalen óf zogenaamde eenmalige behandelingskosten, die ook flink hoog op kunnen lopen. (Dergelijke behandelingskosten zijn vanaf 2013 overigens wel aan een wettelijk maximum gebonden.) Wanneer je een onderhands gaat lenen bij een familielid of bij een goede vriend, zul je doorgaans weinig of zelfs geen rente hoeven te betalen. Bij elk type lening gelden andere rentes als norm en het is dus niet mogelijk om zomaar één rente te noemen die je als redelijk kunt beschouwen voor het lenen van geld. Een gemiddelde rente noemen heeft ook weinig zin omdat er gewoonweg teveel verschillen bestaan tussen de verschillende vormen van lenen. De gemiddelde rente bij een minilening ligt altijd hoger dan die voor een hypotheek en als je bijvoorbeeld zonder bkr-check* geld wilt lenen, zul je vaak duurder uit zijn dan voor een lening die gebaseerd is op het feit dat je geen bkr-registratie hebt. (* De afkorting ‘BKR’ staat voor bureau krediet registratie: hier worden dossiers bewaard van alle in Nederland afgesloten kredieten en hier kunnen leningverstrekkers nagaan of iemand die bij hen een geldbedrag wil gaan lenen, kredietwaardig is.)

De hoogte van de rente die je over je lening betaalt is niet alleen afhankelijk van het totale leenbedrag, het type lening dat je afsluit en of je wel of geen problemen hebt gehad met het aflossen van eerdere leningen. Er bestaan ook flinke verschillen tussen de diverse aanbieders van leningen. Bij de ene aanbieder kun je hetzelfde bedrag goedkoper lenen dan bij de andere. Maak als je wilt gaan lenen dan ook van tevoren een zorgvuldige vergelijking tussen aanbieders en maak geen overhaaste beslissingen: dit kan je een hoop geld besparen.


Pas op! lenen kost geld