Belasting

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen:

Links

 

 

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Veel mensen besluiten een hypotheek af te sluiten om de kosten van hun woning te kunnen betalen. De Nationale Hypotheek Garantie speelt een belangrijke rol bij die aankoop. Wat is de Nationale Hypotheek Garantie en wat betekent dit voor u? De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft de geldverstrekker, in veel gevallen de bank of de hypotheekverstrekker, de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald. Die zekerheid is voor banken en hypotheekverstrekkers prettig, want zo weten zij dat ze niet met een financieel gat komen te zitten. Als dank hoeft u als huis- en hypotheekeigenaar minder rente te betalen. U kunt de NHG verkrijgen zodra u een hypotheek afsluit, maar ook wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit bovenop uw bestaande. Bijvoorbeeld omdat u wil gaan verbouwen of renoveren.


Voorwaarden en kosten NHG

Een hypotheek met NHG is aan te vragen via de hypotheekverstrekker of bank, maar ook via een eventuele tussenpersoon (zoals de Hypotheker). Deze zal ook bepalen of u aan de voorwaarden voldoet. De voorwaarden achter de NHG worden bepaald door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Als u een NHG wil hebben op uw hypotheek, zult u hier eenmalig een bedrag voor moeten betalen. In 2012 is dit 0,7% van het hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG krijgt u wel korting op de rente van uw hypotheek.
Dat voordeel kan, over de volledige looptijd van de hypotheek, oplopen tot 0,7%.


Oversluiten hypotheek

U kunt uw bestaande hypotheek, waarop u nog geen NHG heeft, overzetten naar een hypotheek met de NHG. Zo heeft u een veilige en verantwoorde hypotheek, die u ook nog eens een lagere hypotheekrente oplevbert. Ook aan het oversluiten zijn enkele voorwaarden verbonden, waaronder de volgende:
- uw hypotheeksom is niet meer dan € 265.000
- uw hypotheeksom is lager dan de marktwaarde van de woning
- de hypotheeksom is aflossingsvrij voor maximaal 50% van de marktwaard en eventuele renovaties en verbouwingen
- u gebruikt een deel van de hypotheek voor kwaliteitsverbetering

Als u de hypotheek oversluit om in aanmerking te komen voor de NHG, zult u mogelijk enkele kosten moeten opbrengen. Denk hierbij aan de kosten voor de notaris, taxatie en eventuele adviezen. Daarnaast spelen de kosten voor een eventuele boete een rol, evenals de kosten voor de verbetering van de kwaliteit.


NHG en restschuld

Wanneer u uw woning verkoopt en deze levert u minder op dan de hypotheekschuild van dat moment, heeft u te kampen met een restschild. Heeft u echter een hypotheek met NHG? In dat geval vergoedt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen de restschuld voor u. In sommige gevallen moet u deze alsnog terugbetalen, maar soms wordt de restschuld ook kwijtgescholden.


Vragen over de NHG?

Als u nog met vragen zit over de Nationale Hypotheek Garantie, adviseren we u op gesprek te gaan bij uw hypothecaire tussenpersoon of uw financiële expert. Deze hebben doorgaans verstand van zaken en kunnen u tot in detail vertellen in hoeverre u in aanmerking komt voor de NHG en wat u hiervoor nog dient te doen.