Belasting

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen:

Links

 

 

Kopen of huren

‘Huren of kopen’ is een vraag waar iedereen wel eens mee worstelt. Zowel aan huren als aan kopen kleven nou eenmaal bepaalde voor- en nadelen. Als je huurt, heb je in de regel nergens omkijken naar. Degene waar de woning van is draait -zeker wanneer het een woningcoöperatie betreft- doorgaans op voor de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden en reparaties. Wanneer je besluit te verhuizen, ben je hooguit afhankelijk van een opzegtermijn van enkele maanden. Je komt niet met dubbele woonlasten te zitten zoals veel huiseigenaren dat op dit moment meemaken. Je hebt geen hypotheek als je huurt maar bouwt dus ook niets op. Je betaalt maandelijks een bedrag aan huur en dat geldt niet als een investering. Een ander nadeel van huren is dat je vrijheid veel beperkter is. Je kunt niet zomaar verbouwen of aanpassingen maken aan de woning. Je zult wanneer je de woning weer oplevert deze vaak in originele staat moeten achterlaten. Wanneer je wel toestemming krijgt om bijvoorbeeld een verbouwing uit te voeren, dan doe je dit puur voor je eigen woonplezier. Je profiteert namelijk niet van een eventuele waardevermeerdering, zoals dat wel het geval is als je een hypotheek hebt op je woning. Voor starters die nog niet voldoende inkomen hebben om een hypotheek te krijgen en voor mensen die nog niet weten of ze zich voor langere tijd willen vestigen, is huren de beste oplossing. Daarnaast kiezen veel mensen die het gewoon prettig vinden om niet de risico’s en zorg van een eigen woining te hoeven dragen er ook voor om te huren.


Woning kopen: opbouw vermogen

Wie besluit een woning te kopen, zal vrijwel altijd een hypotheek afsluiten. Een huis kopen kun je beschouwen als een vorm van beleggen. Je investeert tenslotte een flink bedrag en hoopt door waardevermeerdering uiteindelijk winst te halen uit die investering. Je belegt dus als het ware in vastgoed wanneer je besluit een woning te kopen. Het grote voordeel van deze manier van beleggen is dat je gedurende de periode dat je investering loopt, zelf daar direct van profiteert: Je woont tenslotte ook zelf nog in je huis of appartement ( of verhuurt het misschien ). Waardevermeerdering van je woning komt tot stand door een stijging van de huizenprijzen (iets wat de laatste jaren helaas vaak niet het geval is) of door de verbeteringen die je aan de woning aanbrengt, zoals een verbouwing of een aanbouw. Maar, zelfs wanneer je verlies maakt op de verkoopprijs van je woning, dan nog hou je er wat aan over: een voordeel van kopen ten opzichte van huren waardoor veel mensen toch zodra dit mogelijk is, liever willen kopen in plaats van huren.


De hypotheek: laat u adviseren

Een grote drempel is het afsluiten van een hypotheek. Daarmee ga je in feite een lening aan en niet iedereen wordt door de hypotheek verstrekkers als kredietwaardig beschouwd. Sinds de crisis is dit er alleen maar slechter op geworden. Veel alleenstaanden zien de mogelijkheid een woning te kopen aan zich voorbij gaan. Maar, ook als je in principe in aanmerking komt voor een hypotheek, doe je er goed aan je er goed in te verdiepen.