Beleggen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. In dossier beleggen leest u alles over de diverse beleggingsvormen.

Meest gelezen:

Links

Zelf beleggen

Beleggen doe je waarschijnlijk al, bijvoorbeeld als huiseigenaar of doordat een deel van je inkomen naar een pensioenfonds gaat. Maar, als je echt zelf de touwtjes in handen wilt hebben en niet afhankelijk wilt zijn van een fondsenmanager, dan heb je wel een zekere basiskennis nodig. Bovendien moet je er op rekenen dat je er ook de nodige tijd in zult moeten steken.

Zelf de touwtjes in handen

Zelf beleggen is goedkoper -je hoeft tenslotte geen hoge bedragen af te staan aan de tussenpersoon- en leuker dan beleggen via een fonds. Alletwee belangrijke argumenten voor wie overweegt zelf te gaan beleggen. Makkelijk is het echter niet; zeker niet als je gaat voor een zo hoog mogelijk rendement.


Spreiding van risco is belangrijk

Het is hoe dan ook belangrijk dat je je eerst grondig verdiept in het beleggen. Je moet namelijk keuzes maken over hoe je je beleggingsportefeuille gaat samenstellen. Je moet de koersen in de gaten houden en besluiten maken over aankoop en verkoop. Als je als een kip zonder kop begint met beleggen, is de kans groot dat je geen rendement uit je beleggingen haalt of zelfs je ingelegde geld kwijtraakt. Een gouden regel is om je beleggingen, vooral in het begin, goed te spreiden. Spreid het geld dat je wilt beleggen over de verschillende basisvormen. Steek het niet allemaal in verschillende aandelen bijvoorbeeld, maar ga ook na of vastgoed of alternatieve beleggingen interessant manieren van beleggen voor je zijn.


Beleggingsadviseur kan makkelijk zijn

Bestudeer hoe je het beste kunt beleggen en neem daar ook de tijd voor. Lees alles wat los en vast zit over het onderwerp en praat met mensen die ervaring hebben met beleggen. Eén van de mogelijkheden is om een adviseur in de arm te nemen. Een beleggingsadviseur kan je bijstaan en op weg helpen tijdens je eerste stappen in het zelfstandig beleggen.