Beleggen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. In dossier beleggen leest u alles over de diverse beleggingsvormen.

Meest gelezen:

Links

Sparen of beleggen ?

Zowel bij beleggen als bij sparen wordt, zoals we al aangaven, een bepaald bedrag uitgezet met het doel uiteindelijk een rendement erover te behalen. Sparen geldt als een specifieke vorm van beleggen waarbij je weinig risico loopt. Toch zijn er vooral veel verschillen tussen deze twee manieren om wat extra’s te halen uit het geld dat je over hebt.

Zekerheid of risico

Als je besluit met je geld te gaan sparen, geniet je over het algemeen een bepaalde zekerheid. Je weet van tevoren hoeveel rendement je zult ontvangen en welke voorwaarden daarvoor gelden. Als je een spaarrekening hebt, kun je voor jezelf nagaan wat dit je na verloop van tijd oplevert. Over het algemeen geldt dat hoe langer je je geld uit handen geeft, des te hoger het rendement is dat je erover zult ontvangen. Sparen is in wezen een vorm van indirect beleggen. De bank waarbij je bijvoorbeeld een spaarrekening opent, belegt dat geld en betaalt jou een rente over je spaargeld. Dit is voor de bank weer rendabel als deze winst behaalt uit de beleggingen. Omdat er een onzekerheid kleeft aan beleggen zal de rente op een spaarrekening altijd veel lager uitvallen dan de winst die de bank denkt te kunnen halen uit het geld dat je bij hen vastlegt. Op deze manier is de bank ingedekt tegen de risico’s.


Minder risico maar wel beleggen = beleggingsfonds

Als je bereid bent een hoger risico te lopen en erop gebrand bent een zo hoog mogelijk rendement uit je extra geld te halen, dan kun je ervoor kiezen om te gaan beleggen. Bij beleggen weet je nooit precies wat je geld op zal gaan brengen en de kans bestaat zelfs dat je ( een deel van je ) inbreng kwijtraakt. Veel mensen die willen beleggen, kiezen er dan ook voor om niet alle beleggingsbeslissingen zelf te maken, maar om dit aan deskundigen op het gebied van beleggen over te laten, bijvoorbeeld bij een beleggingsfonds.