Beleggen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. In dossier beleggen leest u alles over de diverse beleggingsvormen.

Meest gelezen:

Links

Beleggen in obligaties, hoe werkt het

Beleggingen kun je grofweg onderverdelen in vijf groepen. Dat zijn cash, aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen. Over deze vijf vertellen we je hier wat meer.

Beleggen in cash

Cash geldt als de veiligste vorm van beleggen. Met een spaarrekening of spaardeposito heb je doorgaans nog relatief makkelijk toegang tot je geld en je weet precies hoeveel rente je mag verwachten. Nadelen van deze manier van beleggen zijn dat de rente vergeleken bij andere beleggingsvormen erg laag is en dat je ingelegde geld door inflatie een stuk minder waard kan worden of dat je er belastingen over moet betalen.


Beleggen in aandelen

Aandelen nemen in de meeste beleggingsportefeuilles veruit het grootste deel voor hun rekening. Logisch: over het algemeen wordt bij beleggen de meeste winst behaald met aandelen. Hoewel het beleggingsrisico bij aandelen ook erg groot is, blijven ze toch de grootste aantrekkingskracht uitoefenen op beginnende en ervaren beleggers. Als je een aandeel koopt, koop je in feite een deel van een onderneming. Bij winst van die onderneming krijg je een percentage en bovendien stijgt de waarde van je aandeel, wat weer gunstig is als je het wilt verkopen.


Beleggen in obligaties

Obligaties zijn in feite leningen van een ander. Dit kan een bedrijf zijn maar ook een overheid. Delen van deze lening worden, net als aandelen, aangeboden op de beurs. Beleggen in obligaties is doorgaans stukken ingewikkelder als beleggen in aandelen en de meeste mensen gaan ook niet zonder professionele kennis of hulp ermee aan de slag. Als je een obligatie koopt, krijg je daarop rente. Het risico zit ‘m in mogelijke rentestijgingen en de kredietwaardigheid van degene die de lening heeft.

Beleggen in vastgoed

Als je een huis koopt, ben je aan het beleggen in vastgoed. Hoewel de markt niet altijd gunstig is, gaan veel mensen ervan uit dat ze hun woning uiteindelijk weer met winst kunnen verkopen. De kans dat je met winst verkoopt, vergroot aanzienlijk als je gedurende de periode dat je er woont in een woning investeert, bijvoorbeeld door te verbouwen. Andere vormen van beleggen in vastgoed zijn bijvoorbeeld het deelnemen aan een vastgoedproject en het verhuren van vastgoed waar je eigenaar van bent.


Alternatieve beleggingen

Onder alternatieve beleggingen worden bijvoorbeeld beleggen in goud en beleggen in kunst gerekend. Vooral in tijden waarin het met de economie wat slechter gesteld is, worden deze beleggingsvormen interessant. Er is veel onderscheid te maken tussen de verschillende soorten alternatieve beleggingen. Zo wordt goud doorgaans als een erg veilige belegging beschouwd waar je ook met een beperkte achtergrond in beleggen mee aan de slag kunt. Beleggen in kunst kent in veel gevallen een hoger risico en bovendien zul je over een flinke dosis kennis moeten beschikken.