Beleggen

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet. In dossier beleggen leest u alles over de diverse beleggingsvormen.

Meest gelezen:

Links

Beleggen in obligaties, hoe werkt het

Beleggen in obligaties is iets wat steeds populairder begint te worden doordat het risico dat wordt gelopen vrij laag is. Een obligatie is niets meer dan een schuldverklaring van een overheid of bedrijf waarin staat vastgesteld welk bedrag u heeft uitgeleend. Het rendement van obligaties is afhankelijk van valutakoersen en de globale economie (in een land). Echter zijn er verschillende obligaties beschikbaar waarin u een gegarandeerd rendement zult krijgen.


Obligatielening

Aansluitende obligaties vormen voor het bedrijf of de overheid in kwestie een zogenaamde obligatielening. Doordat de lening in stukjes – obligaties – wordt opgedeeld wordt het voor veel beleggers mogelijk om mee te doen en wordt de beoogde financiering vaak snel behaald. De looptijd van de lening is gemiddeld tien tot vijftien jaar. Binnen deze periode ontvangen de beleggers met een obligatie een vergoeding in de vorm van rente. Daarnaast wordt geleidelijk aan afgelost. Sinds kort is het ook mogelijk in een obligatie te beleggen die vervolgens in één keer wordt afgelost (na afloop). Het verschil met veel andere beleggingen is dat obligaties op de beursvloer in procentpunten worden uitgedrukt. De index begint met een start van 100 punten zodat altijd goed te zien is of een obligatie winst of juist verlies levert. Om in vaktermen te treden; dit verlies wordt disagio genoemd, terwijl winst agio wordt genoemd. Naast de procentpunt-waarde kennen obligaties ook een soort marktwerking. Hierin wordt het rentepercentage berekend dat obligatiehouders ontvangen. Hierin wordt geen onderscheidt gemaakt tussen een obligatie van een onderneming of van een staat.


Een obligatie bemachtigen

Een obligatie wordt nog steeds uitgegeven op papier. Dit papier wordt opgedeeld in twee stukken; het zogenaamde couponblad (bewijs van rente) en de zogenaamde mantel (uitgeleeend bedrag). Om een dergelijke obligatie te bemachtigen zijn connecties vaak een belangrijke factor. Obligaties kunnen niet vrij verhandeld worden in de zin dat ze na uitgifte verhandelbaar zijn. Het is dan ook belangrijk dat de juiste persoon of het juiste bedrijf wordt gevonden voor het uitgeven van een obligatie. Daarnaast moet er vaak een fix bedrag als leengeld worden afgestaand. Aangezien niet iedereen zoveel geld vrij beschikbaar heeft is er een selecte groep mensen die in aanmerking komt voor het afnemen van een obligatie. Wat wel voor iedereen toegankelijk is, is het zogenaamde obligatiefonds. Dit lijkt al meer op het normale beleggen zoals u dat van bijvoorbeeld het nieuws gewend bent. In een gezamenlijk fonds (van bijvoorbeeld de bank) wordt geld gestopt dat wordt ingezet voor de aankoop van obligaties. Door het lage risico doen de fondsen het vaak goed als gekeken wordt naar de stabiliteit.


Zelf uitproberen

As u wilt beleggen in obligaties zijn er een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. Om ermee te beginnen raden is het verstandig eerst deel te nemen in een obligatiefonds om te kijken of het inderdaad wat voor u is.