Advertentie

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen

Links

 

 


Periodiek schenken aan goede doelen

Door middel van een notariële akte wordt het mogelijk om periodiek een bepaald bedrag te schenken aan een goed doel. Door middel van de akte betaald de Belastingdienst min of meer mee aan de schenking en brengt u uw geld naar een goed doel in plaats van naar de Fiscus. De enige eis die de Belastingdienst stelt aan het periodiek schenken is dat de notariële akte voor ten minste vijf jaar wordt vastgesteld. Daarnaast moet het goede doel waaraan u gaat schenken voldoen aan een aantal voorwaarden; simpel gezegd moet het volgens de Belastingdienst een goed doel zijn met een nuttig doel. In de notariële akte kunt u tot maximaal zes instellingen vastzetten. Het enige nadeel is dat de notaris eenmalig geld kost voor het opstellen van de notariële akte.


Eenmalige schenking goed doel

Het is ook mogelijk om eenmalig een bedrag over te storten naar een goed doel en toch in aanmerking voor een aantrekkelijk belastingvoordeel. De voorwaarde die hieraan wordt gesteld is dat het goede doel ook binnen het ANBI-stelsel valt (nuttig goed doel) en daarnaast dient uw schenking minimaal 1% en maximaal 10% van uw inkomen (op jaarbasis) te bedragen. Verdient u jaarlijks dus bijvoorbeeld € 50.000 dan kunt u tussen de € 500 en de € 5.000 belastingaftrekbaar schenken aan een goed doel. Wanneer u schenkt en hoe vaak u schenkt is verder niet van belang; u kunt dus zeker het ene jaar wel en het andere jaar niet schenken.


Een subdoel oprichten en geld schenken

Tegenwoordig heeft u bij veel goede doelen de mogelijkheid om onder de stichting van het goede doel een subdoel op te stellen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de KWF kankerbestrijding waarin u dit kunt verwezenlijken. U kunt in overleg met de stichting een eigen subdoel opstellen en daar vervolgens belastingaftrekbaar geld naartoe schenken. Op deze manier kunt u daadwerkelijk iets doen met het geld waar uzelf een hart voor heeft.

Zoals u leest kan het schenken van geld aan goede doelen een aantal extra taken met zich meebrengen. Het is wel zeker dat als u zich netjes aan de regels houdt u een hoop belastingaftrekbaarheid kunt genereren en zo een goed doel perfect kunt ondersteunen.