Advertentie

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen

Links

 

 


Loonbelasting in Nederland

Over het loon van werknemers (‘of aan hen gelijkgestelde personen', zoals dat in de wet staat omschreven) wordt in Nederland loonbelasting geheven. Deze belasting vormt samen met de omzetbelasting één van de voornaamste inkomstenbronnen voor het rijk. Als werknemer ontvang je van je werkgever een netto loon. De belasting die je werkgever heeft ingehouden, moet deze op zijn beurt afstaan aan de belastingdienst.
Dat wil overigens niet zeggen dat de loonbelasting een belasting is die door de werkgever betaald wordt; de loonbelasting komt voor rekening van de werknemer. Hij of zij is namelijk de belastingplichtige.


Loonbelasting niet verwarren met inkomstenbelasting

Loonbelasting wordt nog wel eens verward met inkomstenbelasting maar dit zijn twee verschillende dingen. De loonbelasting kun je opvatten als een vóórheffing van de inkomstenbelasting. De loonbelasting wordt bij iedere uitbetaling van je loon afgehouden; de inkomstenbelasting wordt over een heel jaar berekend. Wanneer je te maken hebt met uitgaven die van de belasting aftrekbaar zijn of wanneer je naast je loon nog andere inkomsten ontvangt, dan heeft dit niet direct invloed op de loonbelasting maar wél op de inkomstenbelasting. In dat geval kan het zo zijn dat je een belastingteruggave ontvangt of dat je belasting bij moet betalen.