Advertentie

Welkom op Geldzakengids.nl
uw financiële wegwijzer op internet.

Meest gelezen

Links

 

 


Bijtelling over Lease-auto

Het leasen van een auto is voor veel ondernemers een aantrekkelijke “investering”. Zowel voor henzelf als voor de eventuele medewerkers is het mogelijk een auto te leasen; min of meer wordt de auto dan op afbetaling gekocht. Belangrijk om te weten is dat met een auto van de zaak in eerste instantie enkel zakelijke kilometers (kilometers in het belang van de onderneming) mogen worden gereden. Echter is het zo dat u de auto kunt “vrijwaren” van deze belemmering door zogenaamde bijtelling te betalen.


Wat is bijtelling?

De bijtelling is opgedeeld in drie categorieën: 25%, 20% en 14%.
Hoe milieubewuster de auto is (energielabel) hoe minder u aan bijtelling betaald. Zo vallen auto’s met het energielabel A binnen de 14% categorie en auto’s met het D-label binnen de 25% categorie.

Vervolgens wordt het percentage over de cataloguswaarde van de auto berekend. Een simpel rekenvoorbeeld leert ons het volgende:

Uw auto kost nieuw € 25.000 (incl. btw en BPM) en valt binnen de 20% bijtelling-categorie. 20% van 20.000 euro bedraagt € 4.000,- per jaar.

Vervolgens wordt dit bedrag door 12 maanden gedeeld en zo houdt u het maandelijks bedrag dat u aan bijtelling moet betalen over. In dit geval is dat dus: € 333,33 per maand.


Een auto met 0% bijtelling, kan dat?

Het is tegenwoordig mogelijk om een zakelijke auto te rijden waarover geen bijtelling betaald hoeft te worden. We hebben het dan over Elektrische auto’s. De overheid besloot om deze maatregel te nemen zodat het aantrekkelijker wordt om een elektrische auto aan te schaffen en zo fabrikanten alsmede bedrijven warm te laten lopen voor deze auto’s.


Besparen op bijtelling

De meest simplistische tip voor het besparen op de bijtelling is natuurlijk om een zuinigere en goedkopere auto te nemen. Echter is dat niet altijd wat u wilt en dus is de volgende tip belangrijker: Bestel de auto “kaal” vanaf de fabriek zodat de cataloguswaarde lager uitvalt. U kunt de opties dan altijd nog zelf bestellen maar bespaart wel op de bijtelling. Daarnaast raden wij iedereen aan om een zuinigere auto te nemen, dat is wel duurder in aanschaf maar verdient zichzelf zeker terug in de loop der tijd.